Terrordåd eller desperat handling? Svaret är avgörande!

Erik Helmerson skriver en märklig, eller möjligen tankeväckande, ledare i dagens DN. Han bemöter en riksdagsledamot som på Facebook har kritiserat en påstådd nedvärdering av attentatet på Drottninggatan från ”terrordåd” till ”lastbilsdåd”. DN har minsann inte gjort något sådant och Helmerson har Googlat som bevis.

Den mycket viktigare frågan om vilken sorts dåd det faktiskt handlade om verkar vara högst sekundär. Ett mailsvar till Erik H:

Visst är ord är viktiga. Terrordåd eller lastbilsdåd ger två olika bilder av verkligheten. Men antagligen är bara en verklig.

Som läsare av DN.se har jag fått veta att den misstänkte gärningsmannen är muslim (som det finns många av i Sverige) och har ”uttryckt sig positivt om IS”. Men jag också läst att han är en vanlig jobbare med personliga problem och med en väntande utvisning som han tydligen uppfattar som ett personligt hot. Utan tydligare belägg än dessa så beskriver DN hans handling som ett terrordåd (ett ord vars konnotationer är uppenbara).

Muslimsk terrorism sägs ha kommit till Sverige, och medias totalsatsning blir därefter.

Du minns säkert det närmast identiska dådet i Gamla stan 2003 då en bilförare mejade ner folk, med två döda och nitton skadade som följd. Förövaren var en man i 50-årsåldern, eventuellt svensk och från början beskriven som mentalsjuk. Saken försvann tämligen snabbt från tidningssidorna.

Den gången blev det inga nationella upprop, inga blomsterhav och inga ändlösa uppföljningar i alla medier. Skillnaden är tydligen att vi denna gång skall antas ha att göra med muslimsk terrorism. Det blir ju då ytterligt betydelsefullt att det faktiskt handlar om ett medvetet terrordåd med politiska motiv, och inte om en desperat handling av en man som av olika skäl inte mår bra. Någon måste ju vid det här laget veta mer om hur det verkligen ligger till, och media borde ju göra allt för att få fram ett svar på den viktiga frågan.

Ju längre tiden går utan svar på problemet så stärks man i misstanken att media försöker lägga ett glömskans täcke över förhastade slutsatser. Och din ledare idag tjänar möjligen till att fördunkla saken ytterligare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *