Medias valmatematik

”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag” är frågan som ställs i DN/Ipsos januarimätning som redovisas i DN 31/1. Det får alltså antas gälla en valprognos, men skillnaden mellan de politiska blocken anges trots det till bara 15,2 procentenheter, när differensen räknad i riksdagsmandat snarare pekar mot 24 procentenheter.

Felet ligger i att röster som enligt undersökningen inte kommer att ge mandat (KD, C och övriga) trots allt tas med i kalkylen. Mera korrekt räknat visar mätningen att S ensamt skulle bli större än resterna av alliansen i riksdagen och att de rödgröna skulle få närmare 70 procent fler mandat än landets borgerliga partier tillsammans. Läget tycks mera anmärkningsvärt än media ger sken av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *